Pn-Pt: 8.00-20.00

Zadzwoń: 502 037 531

Czyszczenie i dezynfekcja klimatyzatorów

W ostatnich latach coraz więcej uwagi poświęca się utrzymywaniu czystej klimatyzacji i urządzeń chłodniczych. Z pewnością jest to pozytywny trend. Obecność różnych rodzajów zanieczyszczeń może powodować nie tylko nieestetyczny wygląd, ale przede wszystkim pogorszenie wydajności pracy, zwiększone zużycie energii, a nawet poważne uszkodzenie sprzętu (np. Uszkodzenie sprężarki). Z drugiej strony jest to również przyczyną nieprzyjemnych zapachów i możliwości licznych chorób i dolegliwości spowodowanych zanieczyszczeniem powietrza przez mikroorganizmy, które namnażają się w instalacjach klimatyzacyjnych i chłodniczych. W skrajnym przypadku mogą nawet być przyczyną śmierci.

Czyszczenie skraplaczy

Krótko mówiąc, rolą skraplacza jest oddawanie ciepła „odbieranego” z chłodzonych pomieszczeń i wytwarzanego podczas kompresji. Wydajność tej funkcji zależy w dużej mierze od wydajności wymiany ciepła między skraplaczem a otoczeniem.

Ponieważ skraplacz jest umieszczony na zewnątrz pomieszczenia, jest narażony na znacznie większą ilość zanieczyszczeń niż parownik. Jest to zarówno pył, jak i pył osadzony w powietrzu (np. W wyniku opadów atmosferycznych), a także liczne organiczne cząstki stałe – pyłki i cząstki roślin, martwe owady, ptasie pióra, futro itp. Zanieczyszczenia te są pokryte lamelami po jednej stronie i po drugiej elementy skraplacza, tworząc na nich warstwę izolacji termicznej, z drugiej zaś zatkają przestrzenie międzyżebrowe, poważnie ograniczając przepływ powietrza. Oba z nich prowadzą do znacznego zmniejszenia wymiany ciepła, co z kolei powoduje spadek wydajności skraplacza. Aby spełnić podane parametry chłodzenia, wzrasta obciążenie sprężarki, które musi trwać dłużej i / lub ze zwiększoną wydajnością. To z kolei pociąga za sobą dalsze negatywne konsekwencje:

  • wyższe zużycie energii (nawet o kilkadziesiąt procent)
  • głośniejsza praca
  • większy wskaźnik awaryjności
  • skrócenie całkowitej żywotności urządzenia

I wreszcie sprawia, że nasze urządzenie, pomimo pracy przy najwyższych „obrotach”, nie zapewnia chłodzenia na wymaganym przez nas poziomie.
Regularne czyszczenie urządzenia nie wymaga dużo czasu, nie wiąże się z poważnymi kosztami – a na pewno wyżej wspomniane skutki braku należytej dbałości o czystość będą kosztować znacznie więcej (energia, awarie, czas użytkowania).

Czasami ze względu na lokalizację skraplacza jest on szczególnie narażony na pewne określone zanieczyszczenia. Dotyczy to urządzeń działających w kuchni, np. Restauracji lub hoteli. Na nich osadzają się typowe opary kuchenne, w tym trudne do usunięcia tłuszcze. Przeciętny, nawet wyspecjalizowany agent może nie poradzić sobie z tak silnym smarowaniem. Dlatego należy zwrócić uwagę, aby zastosowany preparat był odpowiedni do rodzaju i intensywności zabrudzenia.

Specjalne środki czyszczące i metody, które mamy obecne w naszej ofercie, doskonale radzą sobie ze wszystkimi zanieczyszczeniami.

Czyszczenie i dezynfekcja parowników

Parownik zasysa powietrze z pomieszczenia, które – przepływając między żebrami – jest schładzane i zawracane do pomieszczenia.

Zanieczyszczenie łopatek parownika zmniejsza przenoszenie ciepła i prowadzi do wzrostu ciśnienia w układzie. Powoduje to takie same konsekwencje, jak opisane powyżej, dotyczące zabrudzonych skraplaczy – wyższe zużycie energii, częstsze awarie itp.
W przypadku parowników zwykle mamy do czynienia z innymi rodzajami zanieczyszczeń niż w przypadku skraplaczy. Są to zwykle kurz, kurz itp. – które jednak ze względu na obecną wilgotność mogą „skutecznie” owijać żebra i inne elementy parownika.

Ze względu na fakt, że parownik jest zainstalowany w pomieszczeniu, do jego czyszczenia stosuje się łagodniejsze środki czyszczące. Jest bezpieczniejszy, ale zwykle nie ma potrzeby używania silnych zasobów. Zwykle, ponieważ jeśli parownik jest montowany w miejscach o zwiększonej obecności niektórych zanieczyszczeń, może być konieczne użycie preparatów o silniejszym działaniu. Dotyczy to na przykład parowników w kuchniach, w których gromadzi się duża ilość złogów tłuszczu.

W przypadku parowników usuwanie brudu jest tylko jednym aspektem szeroko pojętej czystości. Odpowiednia temperatura i wilgotność – z którymi tu mamy do czynienia, stwarzają idealne warunki do rozwoju pleśni, grzybów i bakterii. A to realne zagrożenie dla zdrowia osób przebywających w klimatyzowanych pokojach. Bakterie rozwijające się w parownikach mogą prowadzić do wielu – także bardzo poważnych – chorób, w tym:

  • legionelloza, znana również jako „choroba legionistów”, wywołana przez Legionella pneumophila; choroba ta w 20% przypadków kończy się śmiercią, a według szacunków w Polsce tylko u 1 do 5% przypadków jest prawidłowo zdiagnozowana
  • zapalenie opon mózgowych i ropnie mózgu, bakteriemia z późniejszą sepsą – wywołana przez Pseudomonas aeruginosa
  • infekcje dróg moczowych, zapalenie opon mózgowych u noworodków, zatrucie pokarmowe, zapalenie otrzewnej, posocznica, sepsa – wywoływane przez bakterie E. Coli (bakterie te są najczęstszą przyczyną sepsy)
  • infekcje skóry, zapalenie mięśnia sercowego, ostre zapalenie wsierdzia, zapalenie opon mózgowych, ropnie mózgu, zapalenie żył, infekcje dróg moczowych i wiele innych chorób wywoływanych przez Staphylococcus aureus
  • zapalenie wsierdzia, infekcje dróg moczowych wywołane przez Enterococcus HiraeMicrobes rozwijające się w parownikach mogą również powodować alergie i tak zwany zespół chorego budynku, który objawia się bólami głowy i zawrotami głowy, zmęczeniem, omdleniem, podrażnieniem błon śluzowych i innymi dolegliwościami. Jest także źródłem nieprzyjemnego zapachu, który może skutecznie zniechęcać do włączenia klimatyzatora nawet w upalny dzień.

Bakterie i inne mikroorganizmy rozwijają się nie tylko w parowniku, ale także – a nawet przede wszystkim – w systemach odprowadzania kondensatu, w szczególności na tacach ociekowych (jeśli są one oczywiście stosowane w danym systemie) – gdzie warunki ich namnażania są wyjątkowo korzystne.

Z powyższych powodów do czyszczenia parowników (i systemów kondensatu) używamy preparatów o właściwościach biobójczych, eliminujących szkodliwe mikroorganizmy, w szczególności bakterie i grzyby.

Środki dezynfekujące i metody które stosujemy, skutecznie czyszczą i dezynfekują powierzchnie, niszczą bakterie i grzyby, hamując rozwój pleśni. Eliminują nieprzyjemny zapach i dezodoryzują. Można je stosować do powierzchni mających kontakt z żywnością, co czyni ich idealnym do sklepów, gastronomii i przemysłu spożywczego. Preparaty nasze głównie oparte są na nanotechnologii, które zawierają nanocząsteczki srebra. Bardzo skutecznie przez dłuższy czas hamują rozwój bakterii, wirusów i alergenów podczas użytkowania klimatyzatora

Czyszczenie filtrów powietrza

Konsekwencje zanieczyszczonych filtrów są analogiczne do opisanych powyżej – ograniczenie przepływu powietrza, prowadzące do zmniejszenia wydajności klimatyzatora, zwiększonego zużycia energii i awarii urządzeń, gromadzenia i rozwoju mikroorganizmów, nieprzyjemnych zapachów itp. Czyszczenie filtrów nie wymaga interwencja specjalistycznej usługi. W tym celu można użyć odkurzacza lub szczotki, filtry można również myć wodą – czystą lub łagodnym detergentem. Wskazane jest również zdezynfekowanie ich odpowiednim środkiem dezynfekującym . Dotyczy to jednak filtrów standardowych, większości innych filtrów, takich jak bakteriobójcze,

Reasumując, regularne i skuteczne czyszczenie urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych oznacza nie tylko większą estetykę, ale przede wszystkim bardziej wydajne, wydajniejsze i trwalsze urządzenia oraz niższe koszty energii. Oznacza to również dbanie o własne zdrowie – parowniki w instalacjach klimatyzacyjnych i chłodniczych są doskonałym środowiskiem do rozwoju grzybów, pleśni, bakterii i innych mikroorganizmów, które mogą powodować różne problemy zdrowotne.